До садa издато 79.000 ваучера

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, изјавио је за ,,Новости”, да је досад издато 79.000 ваучера грађанима који желе да проведу одмор у Србији, а акција траје до 15. октобра, до када се очекује подела 90.000 ваучера.

,,Ефекат од доделе ваучера је огроман“, рекао је Љајић, додавши да то није само због због њиховог броја, већ и због оживљавања појединих дестинација.

Министарство туризма је, како је објаснио, ове године два пута користило средства из буџетских резерви за акцију доделе ваучера.

,,Када смо искористили првих 60.000, колико смо могли да обезбедимо са расположивих 300 милиона динара, касније смо издвојили још два пута по сто милиона динара, како акцију не би прекидали“, навео је он.

Љајић је истакао, да сада већ имамо око 900 угоститељских објеката који примају ваучере док их је прошле године било 634.

Према његовим речима, просечан број остварених ноћења сада је у Србији 7,4, а то значи да ћемо само на основу ових који су користили ваучере, ако до 15. октобра буде подељено 90.000 ваучера, имати више од 700.000 ноћења.

Министар је позвао све угоститеље који раде легално да се пријаве. ,,Тиме их терамо из сиве зоне, то је можда невидљив, али битан ефекат ових ваучера“, закључио је Љајић.