Ђерлек: Инвестиције у квалитет основ за раст предузећа и привреде

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Мирсад Ђерлек оценио је да су инвестиције у унапређење квалитета услов за развој предузећа и њихове конкурентности, али и за раст привреде у целини.

Он је указао да је у данашњим околностима када потрошачи награђују само оне брендове који поверење нису жртвовали у име профита, квалитет још више добио на значају јер су потрошачи захваљујући лакшем приступу информацијама постали све захтевнији и лакше доносе одлуке о најповољнијој куповини.

„Из тог разлога предузећа настоје да што боље одговоре захтевима потрошача, те настоје да што више унапреде квалитет производа и услуга које нуде на тржишту“, рекао је Ђерлек на Копаонику где се од 28. до 30. новембра одржава Међународни научни скуп „Систем квалитета – услов за успешно пословање и конкурентност“.

Стална борба за побољшање квалитета неопходна је, како је рекао, за успешно пословање и побољшање конкурентске предности предузећа која и на овај начин обезбеђују веће диференцирање у односу на ривале.

Он је истакао да држава својим прописима обезбеђује минимални квалитет који сваки производ на тржишту мора да садржи како би производ био безбедан и технички исправан, а конкуренти се међусобно труде да дају што већи квалитет од очекиваног.

„Управо је привреда та која стално подиже границе квалитета настојећи да се избори за што бољу тржишну позицију како на домаћем тако и на међународном тржишту“, закључио је Ђерлек.