Дигиталним сигналом покривено 75 одсто становништва Србије

Потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт пустили су данас у рад сигнал проширене иницијалне мреже процеса дигитализације на Авалском торњу, уз оцену да је ово велики дан за процес дигитализације у Србији.

Министар Љајић је рекао да је данас активирано 35 емисионих локација, што значи да ће дигитални сигнал имати више од 75 одсто становништва земље, као и да су сада отклоњене све препреке за процес дигитализације у Србији који би, како је рекао, требало да буде завршен до краја идуће године.

„Успели смо да све препреке отклонимо и ово је најрационалнији, најкраћи и најекономичнији пут да процес дигитализације завршимо не само до предвиђеног рока 17. јуна 2015. године већ, ако овом динамиком будемо радили, до краја идуће године“, рекао је министар Љајић.

Он је навео да је преостало да се обезбеде финансијска средства за опрему преосталих локација за дигитализацију, за шта су, како је рекао, заинтересоване највеће светске компаније у овој области, као и да се усвоје два закона из области медија, закон о електронским медијима и о јавним сервисима, који су правни основ за завршетак дигитализације.

Министар је рекао да је за завршетак дигитализације потребно око 35 милиона евра, а не, како је раније планирано, 75 милиона.

Он је захвалио Европској комисији на финансијској, али и политичкој и моралној подршци.

„Дигитализација је важна за грађане јер ће имати бољи квалитет слике и тона, а држава ће бити на добити јер приходи од продаје дигиталних дивиденди могу бити од 70 до 100 милиона евра“, истакао је Расим Љајић.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да Европска унија подржава Србију у процесу преласка на дигитално емитовање и подсетио да је од јануара 2010. године подршка ЕУ износила више од 10 милиона евра, од чега осам милиона за куповину опреме.

Према његовим речима, овај сектор је веома важан и за ЕУ, јер је 17. јун 2015. године крајњи рок за потпуни прелазак на дигитално ТВ емитовање и у Европској унији.
„Месеци пред нама биће кључни за Владу Србије да предузме све неопходне мере да овај процес успешно оконча“, истакао је Девенпорт.

Он је поручио да је рад на нацрту закона о електронским медијима од кључног значаја за процес дигитализације.