Дигиталне вештине за све грађане Србије

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом почетка јавне расправе о Предлогу стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период 2019-2023, да ће усвајање тог документа представљати прекретницу у дигиталној трансформацији нашег друштва, померајући фокус на мере и активности које ће допринети подизању квалитета живота свих грађана у савременом окружењу, као и већој запослености, ефикасности рада и укупном економском расту друштва.

„Нико не сме да остане са аналогне стране дигиталног јаза. У супротном, у скоријој будућности имаћемо непремостиве економске и друштвене разлике, односно огромно сиромаштво и изолованост дигитално неписмених грађана и грађанки“, упозорила је Матић.

Дигиталне вештине за све грађане Србије

„Са друге стране, како у нашем друштву, тако и глобално, технолошко убрзање носи опасности не само од продубљивања економског, већ и родног и старосног јаза у ИКТ сектору, као и бројне опасности по безбедност деце и младих у онлајн окружењу“, додала је.

Државна секретарка навела је да су као посебни стратешки циљеви дефинисани унапређивање дигиталних компетенција у образовном систему, стицање и развој основних и напредних дигиталних вештина за све грађана, подизање дигиталних вештина у односу на потребе тржишта рада и спровођење програма намењених ИКТ стручњацима за праћење развоја и напретка у технологији.

На јавној презентацији Предлога стратегије развоја дигиталних вештина, у Клубу посланика у Београду, учесницима из јавног сектора, невладиних организација и стручне и академске јавности, обратиле су се и представнице међународних организација које су подржале израду овог документа.

Дигиталне вештине за све грађане Србије

Заменица директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Драгана Станојевић истакла је значај сарадње у овој области будући да се целокупна економија дигитализује, док је заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији, Северин Леонарди, оценила да је Србија лидер не само у региону, већ и у европским оквирима у подизању дигиталних вештина и дигиталне безбедности код деце и младих.

У Радној групи за израду Предлога стратегије учествују поред представника ресорног министарства за информационо друштво и телекомуникације, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства културе и информисања, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Српске академије наука и уметности, Истраживачке станице Петница, Филолошког факултета и Електротехничког факултета Београдског универзитета и Математичке гимназије.

Предлог стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период 2019-2023. објављен је на порталу е-управе и на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а јавна расправа траје до 23. октобра.