Дигиталне обуке за жене са села у Прибоју

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на представљању пројекта „Мој прозор у свет“ у Прибоју, да је неопходно сузбијање дигиталног јаза између урбаних и руралних средина, као и да је за успешан развој информационог друштва значајно веће укључивање жена у дигиталну економију, посебно оних које живе на селу.

Дигиталне обуке за жене са села у Прибоју

„Кориснице програма сада разна плаћања могу да обаве од куће, да оглашавају своју робу путем интернета, да шаљу производе брзом поштом. Знање које се стиче овим обукама посебно може да допринесе развоју пољопривреде, као и сеоског туризма“, рекла је Матић, истичући да управо удруживање подстиче бржи развој дигиталне економије.

„Пројекат је значајан и с обзиром на географски положај Прибоја, будући да укључивање у дигитално друштво може да допринесе и регионалном повезивању у циљу промоције старих заната, производње органске хране, као и бањског туризма“ поручила је Матић.

Дигиталне обуке за жене са села у Прибоју

Пројекат Удружења жена „Сачувајмо село“, који је одобрен на Конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, обухвата дигиталне обуке за 30 жена из десет села у општини Прибој: Прибојска Бања, Кратово, Ђурчићи, Јабуке, Калафати, Крајчиновићи, Забрњица, Мажићи, Добриловићи и Саставци.

У оквиру Конкурса Министарства за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области, реализује се укупно осам пројеката, за које је додељено осам и по милиона динара. Учествују села са општина Топола, Нови Пазар, Ниш, Трстеник, а сви пројекти укључују више од 350 жена.