Дигитална писменост за дигиталну безбедност

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је дигитално описмењавање деце и младих услов за правилно, ефикасно и безбедно коришћење нових технологија.

На конференцији поводом Дана безбедног интернета у Научно технолошком парку Београд, Матић је честитала награђеним наставницима на конкурсу „Дигитални час“, којима су овом приликом свечано уручене дипломе.

Она је поручила да је њихов допринос кључан у комплексном процесу развоја дигиталне културе нових генерација.
На овогодишњем конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација, награђен је 51 рад, а сви радови који су испунили услове конкурса биће објављени на адреси
zbornikradova.mtt.gov.rs

„Осим „Дигиталног часа“ Министарство надлежно за телекомуникације спроводи и друге програме и пројекте за подстицање примене ИКТ-а у образовању, међу којима је најважније повезивање свих основних и средњих школа на Академску мрежу Србије. Умрежавање је спроведено прошле године, чиме су школе добиле бесплатан и безбедан интернет и инфраструктурну подршку за ефикасно спровођење наставе информатике“, подсетила је државни секретар.

„Министарство такође већ две године за редом спроводи школску кампању за паметно и безбедно коришћење дигиталних технологија, ИТ караван који је до сада обухватио преко 10000 ђака, а ове године биће посвећен и родитељима. У оквиру кампање промовише се и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је за годину дана од оснивања имао преко 4000 позива“, навела је Матић.

Дигитална писменост за дигиталну безбедност

На конференцији је говорила и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, која је истакла да то Министарство системски и дугорочно утиче на формирање дигиталне културе младих, као и на њихов безбедносни статус у онлајн окружењу.

„Увођењем обавезног предмета информатике и рачунарство у основној школи обезбеђен је потпуни обухват ученика тог узраста, а активности на континуираним обукама наставника свакако ће дугорочно допринети развоју дигиталне писмености и безбедности“, рекла је Вичек.

Специјални гост конференције, представник Уницефа Србија Мишел Сен-Ло рекао је да је јасно да су деца у центру дигиталне политике Србије и да је потребно да прописи и механизми за безбедност деце на интернету буду потпуно операционализовани, нарочито када се ради о чувању приватности и идентитета деце онлајн.

„Уницеф је, као и увек, спреман да пружи подршку, како би сва деца искористила могућности дигиталног доба и била опремљена адекватним вештинама да ефикасно и безбедно учествују у друштвеном, цивилном, економском и политичком животу“, истакао је Сен-Ло.

Дигитална писменост за дигиталну безбедност

Овом приликом одржане су и две панел дискусије: „Дигитална писменост за дигиталну безбедност“ и „Институционални и цивилни одговор на угрожавање безбедности деце на интернету“, у којима су учествовали представници образовног и здравственог сектора, Министарства унутрашњих послова, невладиних организација „Save the Children“ и Уницеф, представници Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић.

Међународни Дан безбедног интернета данас се обележава у преко 130 земаља широм света, са поруком „Креирај, повежи, подели поштовања: Бољи интернет почиње са тобом“.

Фото галерија