Ministarka Matić otvorila karavan ”Digitalna ekspedicija”

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić danas je na Trgu republike u Beogradu otvorila karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti ”Digitalna ekspedicija”. Karavan je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić i sprovodi se uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

 

„Digitalne veštine su značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast. Digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije, i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Znamo da je trenutno u Srbiji IT sektor najprosperitetniji, ali posebno treba da imamo u vidu da ga snažnim čine upravo mala i srednja preduzeća. Iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose čak dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora”, istakla je Matić.

 

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su  izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni. Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 15 gradova Srbije: Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Kao i u Beogradu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.