Дигитализација образовања приоритет

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је да је дигитализација образовања приоритет у раду тог Министарства.

На отварању сајма „Нове технологије у образовању“ у Белекспо центру, државни секретар је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренуло капитални „Пројекат за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији“.

Дигитализација образовања приоритет

„Током прошле године завршена је конфигурација повезивања 1612 основних и средњих школа на Академску мрежу Србије.
Све школе су добиле бесплатан и безбедан интернет са могућношћу коришћења међународних сервиса за едукацију. Наш следећи корак је обезбеђивање дигиталних наставних сервиса, а циљ је потпуна примена нових технологија у настави, и увођење концепта рада на сопственом уређају. Министарство је за ову годину определило 200 милиона динара за 200 основних и средњих школа, које ће по избору Министарства просвете ући у овај програм“, навела је Матић, додавши да је прошле године, у сарадњи са компанијом „Мајкрософт“, спроведен такође значајан инфраструктурни пројекат увођења вај-фаја у школама у руралним подручјима, за 40 основних и средњих школа, као и да је институционално, подржан регионални пројекат „Школе за 21. века“ Британског савета.

„Посебну пажњу посвећујемо безбедности деце на интернету, будући да су она најрањивија корисничка група на интернету. На основу Уредбе за безбедност деце на интернету, прошле године 27. фебруара, покренули смо Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао преко 4883 позива. Такође, три године за редом спроведена је школска кампања ИТ караван за подстицање основаца да се заштите на интернету, али и да користе нове технологије у едукативне сврхе“, истакла је Матић, наводећи да су ове године, презентација и дигиталне радионице за децу и родитеље, одржани у Новом Пазару, Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Убу, за укупно 30 школа односно за преко 3000 основаца, као и да је директан пренос презентације који је организован из Ниша и Новог Пазара пратило је још око 800 школа, односно око 25000 ученика.

Дигитализација образовања приоритет

Матић је овом приликом позвала наставнике да учествују на конкурсу „Дигитални час“ који је до сада спроведен шест пута и на тај начин прикупљено је око 1500 наставних јединица обрађених помоћу нових технологија, које су доступне онлајн.

„Ако генерацијама које долазе пружимо адекватну основу наша деца имаће прилику не само да буду конкурентна својим вршњацима у целом свету, већ и да тај исти свет мењају на боље. Системска подршка дигитализацији формалног образовања допринеће, између осталог, и развоју ИТ кадрова, што је као стратешки циљ дефинисано у Стратегији развоја ИТ индустрије. Међутим, иновативна настава подстаћи ће развој дигиталних вештина које ће бити неопходне за све послове будућности“, поручила је државни секретар.