Дигитализација за савремено образовање, сузбијање економског јаза и одрживи развој, али и за борбу против пандемије

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва, да је држава Србија укључивањем у процесе дигитализације на свим друштвеним и привредним нивоима показала изузетну спремност за борбу са глобалним изазовима попут актуелне пандемије.

„Приоритети које је Влада Србије дефинисала и спроводи, а то су дигитализација образовања, управе и економије, показали су се као правовремени и сврсисходни, не само за конкурентност наше државе на глобалном плану у циљу развоја нашег друштва и сузбијања дигиталног јаза, већ и за борбу против глобалне опасности по здравље становништва и против претњи од урушавања привреде“, истакла је Матић.

Дигитализација за савремено образовање, сузбијање економског јаза и одрживи развој, али и за борбу против пандемије

„Информационо комуникационе технологије грађанима су и у изолацији омогућиле да раде од куће, да остану у контакту са својим ближњима, да купују онлајн, добијају правовремене информације и да генерално лакше преброде кризу. Такође, омогућена је дигитална настава за 900.000 ученика у Србији, привреда је добрим делом могла да настави да функционише, док је управа остварила изузетну ефикасност у ванредном стању“, навела је државна секретарка.

Она је подсетила да су такви резултати остварени захваљујући системском уређивању последњих неколико година, доношењем низа законских и стратешких аката у областима информационе безбедности, електронског пословања, електронске трговине, развоја мрежа и дигиталне писмености, као и изградњом дигиталне инфраструктуре у школама.

„Посебно је значајно што су бројне институције, мобилни оператори и друге компаније, фирме и установе препознале потенцијале дигитализације за премошћавање ванредног стања и показале спремност да помогну грађанима у периоду када је била неопходна њихова самоизолација“, истакла је Матић, наводећи да је иницијатива „Дигитална солидарност“ Канцеларије за ИТ и е-управу, подстакла низ појединачних пројеката који у збиру показују друштвену одговорност наше привреде и разумевање да је на првом месту добробит грађана.

„Такође, све време ванредног стања Национални контакт за безбедност деце на интернету радио је несметано, док је део своје телефонске линије уступио и Савезу друштава психотерапеута Србије, ради пружања психолошке подршке грађанима“, рекла је државна секретарка.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се у оквиру Међународне уније телекомуникација (International Telecommunication Union – ITU) 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, односно на дан формирања ITU. Генерални секретар Међународне уније телекомуникација, Хоулин Жао, ове године позвао је све чланице Уније да подрже концепт Агенде 2030, како би премостили дигитални јаз и искористили снагу информационих и комуникационих технологија за одрживи развој.