Дигитализација за добробит свих

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на промоцији нових технолошких решења компаније „Хуавеи“, да је циљ технолошког развоја и улагања у информационо комуникационе технологије превазилажење дигиталног јаза и омогућавање опште доступности добробити дигитализације.

Дигитализација за добробит свих

Она је истакла спремност Републике Србије да прихвати најновије дигиталне трендове, истичући да Стратегија развоја мрежа нове генерације до 2023. године, која је усвојена у априлу ове године, промовише употребу рачунарства у облаку и Интернета ствари, као и развој мобилних система пете генерације (5Г).

Државни секретар је подсетила да је сарадња са кинеском компанијом „Хуавеи“ у складу са имплементацијом Меморандума о развоју Информатичког пута свиле, који су потписали потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић и председник Националне комисије за реформе и развој Народне републике Кине, Сју Шаоши.

Дигитализација за добробит свих

„У оквиру примене Меморандума успостављена је зона економске сарадње у области „паметних градова“, израде платформи за електронску трговину, размене информационих услуга и технологија, олакшавање логистике и размене тржишних информација“, навела је Матић, напомињући да ће техничкој реализацији активности које су дефинисане Меморандумом, допринети и два споразума о стратешком партнерству која су потписана са компанијом „Хуавеи“ – Споразум о развоју широкопојасне инфраструктуре у Републици Србији и Споразум о развоју информационе и комуникационе инфраструктуре у образовним институцијама.

Дигитализација за добробит свих

Матић је, поводом јучерашњег састанка са потпредседником владе АП Војводине и покрајинским секретаром за привреду и туризма, Иваном Ђоковићем, најавила и могућност сарадње са компанијом „Хуавеи“ на пројекту Нови Сад – паметни град.