„Дигитализација традиције“ за побољшање положаја жена у руралу, али и јачање домаће привреде

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да коришћење предности нових технологија и подстицање дигиталних компетенција жена у руралу, доприноси не само побољшању положаја жена и јачању њихове економске независности, већ и развоју целокупне домаће привреде.

„Пандемијска криза нам је потврдила и да треба да се што више да усмеравамо ка нашим специфичностима, ка ономе што је особено за нашу културу и наш идентитет. Домаћа радиност којом су се у прошлости бавиле углавном жене, и која је сматрана успутном делатношћу, данас пружа много веће потенцијале, и привредне и туристичке“, рекла је Матић.

На скупу који је приређен у просторијама Удружења „Етно-мрежа“, поводом реализације пројекта „Дигитализација традиције“, државна секретарка је истакла да се према том пројекту, који је одобрен на Конкурсу за развој информационог друштва, очекује повећање продаје рукотворина за 10 до 50%.

Пројекат „Дигитализација традиције“, за који је одобрено 980.000 динара, укључује обуке за развој дигиталних вештина и пласман производа чланица „Етно-мреже“ путем интернета, друштвених мрежа, електронских платформи и онлајн продавница, као и израду интернет странице тог удружења на енглеском језику за промоцију и продају рукотворина.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација ове године подржало је 27 удружења са 19,5 милиона динара чији су програми посвећени унапређењу дигиталне писмености жена у руралним областима, подизању капацитета микро, малих и средњих предузећа, пољопривредних газдинстава и предузетника у области е-трговине и електронског пословања.