Девојке у ИКТ-у у борби против пандемије

Поводом Међународног дана девојака у информационо комуникационим технологијама (Girls in ICT Day), под слоганом „Инспиришемо будуће генерације“, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Асоцијација за афирмацију жена (АФА), организовали су онлајн панел намењен ученицама и студенткињама са циљем њиховог већег укључивања у технолошки сектор. Једна од тема панела била је посвећена и томе како савремене технологије могу да помогну у решавању кризе изазване вирусом ковид19.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, овом приликом је подсетила да иако је Србија према броју уписаних студенткиња на студије ИКТ-а за 7% изнад европског просека, са трендом раста, и даље забрињава родни дисбаланс у овом сектору.

 Девојке у ИКТ-у у борби против пандемије

„Због тога континуирано спроводимо програме и пројекте са циљем да мотивишемо девојке и девојчице да се окрену ИКТ сектору и да своје каријере започну у овој области, и у томе имамо подршку Владе Србије на челу са премијерком Аном Брнабић“, истакла је Матић.

Она је указала да је управо у ванредном стању услед пандемије очит огроман потенцијал технологије који је држава искористила ефикасним одговором на бројне проблеме који су се појавили.

„У рекордном року успостављена је електронска настава, Владина Канцеларија за ИТ успоставила је платформу Дигитална солидарност како би пружила подршку грађанима и привреди, успостављен је сајт covid19.rs који пружа све релевантне информације, док је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, поред тога сарадње са мобилним операторима, уступило телефонску линију 19833 и онлајн апликацију за пружање бесплатне психолошке помоћи и подршке грађанима током пандемије“, навела је Матић.

У панелу који је пратило 120 корисница и корисника, учествовали су и помоћница министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, проф. Ирини Рељин, извршни директор корпоративних послова компаније Теленор, Ђорђе Поповић, директорка у компанији Комтрејд систем интегрејшн, Емилија Ристић и директорка људских ресурса Шнајдер електрик Неда Ланг.

Сви учесници утврдили су значај родне равноправности у новим технологијама, која доприноси продуктивности и бољим резултатима, нарочито у суочености са изазовима кризних ситуација.
Сходно томе, све заинтересоване девојке и девојчице позване су да у наредних десет дана шаљу своје предлоге и идеје на тему како напредне технологије могу да помогну у решавању новонастале кризе, на мејл адресе: bit@mtt.gov.rs и office@afa.co.rs, са назнаком – Технологијом против короне.

Снимак панела доступан је на налозима друштвених мрежа Министарства и организације АФА.

Међународни дан девојака у информационо-комуникационим технологијама обележава се од 2010. године у организацији Међународне уније телекомуникација (ИТУ), и до сада је у овој иницијативи, која је потекла од Републике Србије, учествовало 377.000 девојчица из 171 државе.