Devizni priliv u martu 76 miliona evra

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da je visina deviznog priliva u martu iznosila 76 miliona evra, a da se očekivalo da će zbog krize iznositi približno 30 miliona evra.

Ljajić je u obraćanju novinarima u Kladovu istakao da je to svega 8,5 odsto manje u poređenju sa martom 2019. godine, i objasnio da se to što je devizni priliv veći od očekivanog pripisuje građanima Srbije koji su dolazili iz inostranstva i koristili platne kartice.

Prema njegovoj oceni, da nije bilo epidemije, devizni priliv u martu bi imao trend rasta od više od 15 odsto, tako da je sve naslućivalo da ćemo imati godinu gde bi ukupan devizni priliv iznosio više od 1,6 milijardi evra.

U cilju smanjenja te štete, Turistička organizacija Srbije (TOS) je pokrenula kampanju „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“, kojom poziva građane da letuju u zemlji, naveo je on.
Takođe, kako je dodao, za spasavanje turizma država je dala i 400.000 vaučera, uz 160.000 koji su podeljeni početkom godine.

Očekujemo da za dva i po, najdalje tri meseca, svi ovi vaučeri budu podeljeni ako se ovom dinamikom građani budu prijavljivali, zaključio je Ljajić.