Девизни прилив у марту 76 милиона евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић саопштио је данас да је висина девизног прилива у марту износила 76 милиона евра, а да се очекивало да ће због кризе износити приближно 30 милиона евра.

Љајић је у обраћању новинарима у Кладову истакао да је то свега 8,5 одсто мање у поређењу са мартом 2019. године, и објаснио да се то што је девизни прилив већи од очекиваног приписује грађанима Србије који су долазили из иностранства и користили платне картице.

Према његовој оцени, да није било епидемије, девизни прилив у марту би имао тренд раста од више од 15 одсто, тако да је све наслућивало да ћемо имати годину где би укупан девизни прилив износио више од 1,6 милијарди евра.

У циљу смањења те штете, Туристичка организација Србије (ТОС) је покренула кампању „Изабери своју авантуру, види Србију“, којом позива грађане да летују у земљи, навео је он.
Такође, како је додао, за спасавање туризма држава је дала и 400.000 ваучера, уз 160.000 који су подељени почетком године.

Очекујемо да за два и по, најдаље три месеца, сви ови ваучери буду подељени ако се овом динамиком грађани буду пријављивали, закључио је Љајић.