Деца у центру дигиталне политике

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су деца и млади у центру политике Републике Србије на плану јачања дигиталне безбедносне културе, будући да чине најрањивију групу корисника дигиталних технологија.

На конференцији за медије поводом представљања годишњег извештаја Уницефа „Стање деце у свету 2017: Деца у дигиталном свету“, Матић је истакла да млади морају да буду припремљени за надолазећу експанзију глобалне дигиталне револуције и самим тим су приоритетни у програмима за развој дигиталне писмености и дигиталних вештина.

Коментаришући резултате извештаја, које је представио директор Уницефа за Србију, Мишел Сен-Ло, према којима је свако треће дете изложено сексуалним и другим злоупотребама на интернету, Матић је рекла да је Министарство надлежно за телекомуникације предузело низ мера за спречавање ескалације овог проблема.

„Држава је успоставила правни оквир за заштиту деце у дигиталном окружењу, усвајањем Уредбе за безбедност деце на интернету и Стратегије развоја информационе безбедности. На основу Уредбе покренут је Национални контакт центра за безбедност деце на интернету, путем којег се добијају савети и пријављују случајеви онлајн угрожавања безбедности деце. Такође, спроводимо низ програма едукације, као и инфраструктурне пројекте за обезбеђивање бесплатног и безбедног интернета у школама, између осталог и ради превазилажења дигиталног јаза међу младима из неравномерно развијених средина“, навела је Татјана Матић.

Деца у центру дигиталне политике

Она је подсетила и да представници Контакт центра држе презентације широм Србије о заштити на интернету и да грађани, првенствено родитељи, могу и сами да закажу долазак предавача у њихово место или школу путем дигиталне платформе

„Интернет је постао део наших живота. За спречавање његове злоупотребе нису делотворне забране већ едукација и усмеравање младих ка искоришћавању бројних предности које нове технологије пружају и развоју дигиталних вештина које су већ сада основ многих професија“, поручила је Матић.

На конференцији у Прес центру УНС-а говорила је и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек, као и утицајна влогерка Биљана Стојковић.

Снимак конференције можете погледати овде Deca u digitalnom svetu