Cilj nam je da Srbija postane regionalni centar za kineske investicije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da Beograd i Srbija postanu regionalni centar za kineske investicije i kineske kompanije u ovom delu Evrope.

Ministar je na otvaranju Međunarodnog sajma kineskih proizvođača ,,2017 Zhejiang Export Fair Serbia“ u Beogradu, rekao da je Beograd sada stao uz velike gradove kao što su Berlin, Moskva i London, u kojima se održani sajmovi kineskih proizvođača i kompanija.

Cilj nam je da Srbija postane regionalni centar za kineske investicije

Prema njegovim rečima, sajam je dokaz da strateški sporazum Srbije i Kine nije ,,mrtvo slovo na papiru“ i da se saradnja proširuje i na privredu i na kompanije.

Ljajić je rekao da očekuje da će ovaj sajam doprineti i povećanju robne razmene i direktnom kontaktu kineskih i srpskih privrednika.

,,Srbija uvozi 1,6 milijardi dolara robe iz Kine, a od toga se 51 odsto uveze iz trećih zemalja, iako se radi o kineskoj robi“, izjavio je Ljajić i dodao da očekuje da će sajam doprineti direktnim kontaktima kompanija.

On je rekao da se iz Srbije u Kinu izvozi za 25 miliona dolara, po podacima Srbije, a prema podacima Kine za 180 miliona dolara.

,,Pitanje je gde je ta razlika. Srpska roba se uvozi u Kinu iz trećih zemalja“, rekao je on i dodao da je sajam zato važan i veruje da će se neki od izlagača odlučiti da proizvode u Srbiji.

Predstavnik odeljenja za spoljnu trgovinu provincije Zhejiang Zhang Qianjiang rekao je da je cilj sajma da se još više unaprede odnosi Srbije i te provincije.

Istakao je da je trgovina te provincije i Srbije prošle godine iznosila 124 miliona dolara, od čega je izvoz u Srbiju 120 miliona

Najviše se, kako je rekao, izvozi mašine, laka industrija, stvari za domaćinstvo, tekstil i teška industrija.

Dodao je da će na sajmu, koji se ove godine prvi put organizuje u Srbiji, posetiocima biti predstavljeni najsavremeniji proizvodi iz oblasti građevinskih materijala, nameštaja, kućnih aparata, rasvete i dekoracije.

Na sajmu, koji će trajati do 20. maja se predstavlja više od 60 kompanija iz kineske provincije Zhejiang.
Domaćin sajma je Odeljenje za spoljnu trgovinu provincije Zhejiang, jedan od sponzora Belmaks centar iz Beograda, a manifestaciju su podržali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Privredna komora Srbije i ambasada Kine u Srbiji.