Честитке младим математичарима за олимпијске медаље

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је нашим младим математичарима на освојеним медаљама и изузетном успеху који су остварили на 22. Балканској јуниорској математичкој олимпијади.

На такмичењу за ученике до 15 и по година која се од 19. до 24. јуна 2018. године одржава на острву Родос у Грчкој, такмичари из Републике Србије, који су сви ученици Математичке гимназије у Београду, појединачно су освојили две златне, две сребрне и две бронзане медаље, док су екипно, у званичној конкуренцији, заузели треће место са 156 поена иза екипа Румуније (205) и Бугарске (177).

Честитке младим математичарима за олимпијске медаље

„Наша талентована деца навикла су нас на успехе које остварују у целом свету такмичећи се у области науке, али неопходно је да их држава за то додатно награди и мотивише“, поручила је Матић, подсетивши да је Министарство надлежно за информационо друштво и телекомуникације доделило за ову годину пет милиона динара за подршку учешћа младих на међународним такмичењима.

„Потребна су, међутим, много већа улагања у таленте и њихову будућност, не само ради њиховог индивидуалног пробоја и подизања угледа Србије, већ и ради неговања кадрова за послове будућности“, истакла је државни секретар.

Вође екипе Србије на Балканској јуниорској математичкој олимпијади били су Ненад Вуловић и Милица Мисојчић, а медаље су освојили Добрица Јовановић, Арсен Миковић, Милица Вугделић, Невена Стојковић, Милан Гелић и Милош Милићев који је био међу најуспешнијим такмичарима, са максималним бројем поена на целој олимпијади.