Čestitke i podrška mladim matematičarkama

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je učenicama Matematičke gimnazije u Beogradu na osvojenim medaljama na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke održanoj od 9. do 15. aprila u Firenci.

„Uspeh naših matematičarki još jedna je potvrda o neophodnosti podrške mladima na međunarodnim takmičenjima, koji predstavljaju Republiku Srbiju kao zemlju koja neguje svoje talente i ulaže u budućnost“, istakla je Matić.

Ona je podsetila da je Ministarstvo nadležno za telekomunikacije nedavno sprovelo Javni konkurs za projekte podrške međunarodnim takmičenjima u oblastima računarstva, informatike, matematike i fizike, gde je između ostalih, odobren i Kup Matematičke gimnazije koje je to Ministarstvo podržavalo od prvog takmičenja, u prethodnih šest godina, sa ukupno oko deset miliona i sedamsto hiljada dinara.

Državni sekretar je navela da su ove godine odobreni i projekti: Internacionalni turnir mladih fizičara, Međunarodno takmičenje iz fizike i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar“, kao i da će ugovori o njihovoj realizaciji biti potpisani u sredu 18. aprila u 11 časova, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na takmičenju u Firenci na kojem su učestvovale učenice iz 52 zemlje sveta, srpske takmičarke osvojile su tri medalje i jednu pohvalu – Jelena Ivančić osvojila je zlatnu medalju sa 42 boda, što je maksimalan broj, srebrnu medalju osvojila je Tamara Ponjavić, bronzanu Irina Đanković, a pohvalnicu Nina Matić.