Честитке и подршка младим математичаркама

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицама Математичке гимназије у Београду на освојеним медаљама на Европској математичкој олимпијади за девојке одржаној од 9. до 15. априла у Фиренци.

„Успех наших математичарки још једна је потврда о неопходности подршке младима на међународним такмичењима, који представљају Републику Србију као земљу која негује своје таленте и улаже у будућност“, истакла је Матић.

Она је подсетила да је Министарство надлежно за телекомуникације недавно спровело Јавни конкурс за пројекте подршке међународним такмичењима у областима рачунарства, информатике, математике и физике, где је између осталих, одобрен и Куп Математичке гимназије које je то Министарство подржавало од првог такмичења, у претходних шест година, са укупно око десет милиона и седамсто хиљада динара.

Државни секретар је навела да су ове године одобрени и пројекти: Интернационални турнир младих физичара, Међународно такмичење из физике и Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“, као и да ће уговори о њиховој реализацији бити потписани у среду 18. априла у 11 часова, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

На такмичењу у Фиренци на којем су учествовале ученице из 52 земље света, српске такмичарке освојиле су три медаље и једну похвалу – Јелена Иванчић освојила је златну медаљу са 42 бода, што је максималан број, сребрну медаљу освојила је Тамара Поњавић, бронзану Ирина Ђанковић, а похвалницу Нина Матић.