Честитка младим српским роботичаркама

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, честитала је ученицама осмог разреда ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, које су на светском роботичком такмичењу „Маке X“ у кинеском граду Гуангџоуу, под менторством наставника Саше Ристића, освојиле друго место у категорији „Технички изазов“.

Учешће наших такмичара на европском и светском такмичењу, у оквиру програма „Битка за знања“ Фонда Б92, омогућило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у оквиру програма подршке НВО – Међународна такмичења у областима рачунарства, информатике, математике и физике.

Честитка младим српским роботичаркама

„Леонора и Анђела Ристић, су заједно са нашим младим шампионима на бројним међународним такмичењима из математике, физике и информатике, као и њиховим менторима, звезде водитеље стратешког унапређења дигиталног друштва, посебно у области образовања“, истакла је Матић, поручивши да ће то министарство наставити да подржава развој младих талената.

„Нарочито је важно подстицати младе у иновативним дисциплинама као што је роботика, која има потенцијале за огромно унапређење бројних области као што су урбанизам, екологија, грађевинарство, али и медицина и многе друге. У том смислу, привреда такође треба да буде укључена у подршку наших талентованих ђака“, поручила је државна секретарка.

У генералној конкуренцији такмичења са темом „Чувар града“, на којем је учествовало више од 200 тимова из целог света, екипа Србије заузела је 48 место.