Bežični vaj-faj za 40 škola u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i kompanija Majkrosoft, pokrenuli su projekat uvođenja bežične vaj-faj mreže u školama u ruralnim područjima Srbije.

Pored brze vaj-faj mreže čije će korišćenje biti besplatno, 40 osnovnih i srednjih škola sa više od 17.000 učenika i 2000 nastavnika, dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu kroz namenski portal.

„Ovaj projekat je još jedan u nizu naših zajedničkih nastojanja da unapredimo infrastrukturu u školama kako bi smo podigli nivo digitalnih kompetencija nastavnika i digitalne zrelosti škola. Unapređivanje nastave upotrebom IKT i uvođenje digitalnih servisa u funkcionisanje škola čini preduslove da škola obrazuje digitalno kompetentne učenike, spremne za život u 21. veku“, saopštio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izrazila je očekivanje da će tehnološka modernizacija u ovim školama omogućiti unapređenje nastavnog procesa, odnosno adekvatno izučavanje predmeta informatike i računarstva koji će od sledeće školske godine biti obavezan.

„Jačanje informaciono komunikacione infrastrukture obrazovnog sistema, posebno u ruralnim područjima, uslov je za sprovođenje savremenog nastavnog programa i otklanjanje socijalnog i ekonomskog jaza među generacijama koje dolaze“, istakla je državni sekretar.

„Projekat pružanja vaj-faj usluge u školama u Srbiji izuzetno je važan za kancelariju Majkrosoft zbog naše posvećenosti podršci modernizaciji obrazovanja u Srbiji. To je istovremeno naš iskaz posvećenosti aktivnoj i dobroj saradnji sa resornim ministarstvima u Srbiji, što nas obavezuje da nastavimo rad na uvođenju tehnoloških rešenja koja doprinose konkurentnosti naših dolazećih generacija i cele zemlje“, izjavio je Željko Vujinović, generalni direktor Majkrosoft za Srbiju i Crnu Goru.

Projekat je započet 20. marta 2017. instalacijom opreme na četiri lokacije – u osnovnoj školi u Baču i gimnazijama u Novom Pazaru, Raškoj i Požegi. Planirano je da do kraja maja oprema bude instalirana u preostalim školama, a do kraja juna 2017. biće omogućena i upotreba Majkrosoft Ofis 365 servisa za obrazovanje i unapređenje nastave nastavnicima i učenicima u odabranim školama.