Београд домаћин Међународне конференције „Одрживи развој туризма у Дунавском региону-Нове перспективе”

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо, изјавила је данас гостујући на РТС, да је одзив грађана за коришћење ваучера у овој години бољи него у претходној. Она је рекла да је у 2016. години поднето 46.000 захтева за ваучере који су значајно допринели, пре свега, повратку домаћих гостију и могућности да део годишњег одмора или комплетан одмор проведу у сопственој земљи.

Пинџо је подсетила да је ове године Влада РС издвојила средства за 60.000 ваучера међутим, тај број није био довољан. До сада се за коришћење ваучера пријавило око 56.000 грађана и с обзиром на велико интересовање, опредељено је новца за додатних 20.000 ваучера.

Београд домаћин Међународне конференције „Одрживи развој туризма у Дунавском региону-Нове перспективе”

,,За коришћење ваучера се највише пријављују пензионери, око 57 одсто од укупног броја пријава, следе запослена лица са 33 одсто пријава и 9 одсто пријава лица која су незапослена. Рок за подношење пријава је 15. октобар, а за коришћење ваучера 20. новембар 2017. године. Грађанима је на располагању близу 800 угоститељских објеката, а листа угоститеља се ажурира на недељном нивоу. Међу грађанима су најпопуларније бање али не треба да заборавимо ни Копаоник, Златибор, Стару планину”, изјавила је помоћник министра.

Пинџо је такође најавила да ће се у Београду 29. и 30. јуна одржати конференција под називом ,,Одрживи туризам у дунавском региону – нове перспективе“. То ће бити сјајна прилика, рекла је она, да се дефинишу политике и стратешки оквири за креирање регионалних туристичких производа и њихова промоциија. ,,Када говоримо на регион, мислимо поред подунавских земаља и на земље западног Балкана“, додала је помоћница министра.

Као резултат конференције проистећи ће Београдска декларација која ће послужити као платформа за доношење неких других одлука на овом принципу. Једна од тема ће бити и креативне економије како би се приближило културно наслеђе чиме Србија може да похвали.

Конференцију организује Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Немачком развојном агенцијом (GIZ) и Светском туристичком организацијом УН (UNWTO). Тим поводом ће у Београду боравити генерални секретар Светске туристичке организације (UNWTO) Талеб Рифаи.