Бањама су потребна нова улагања и партнери

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да верује да ће држава и влада имати снаге и воље да до краја одраде приватизацију бања, додавши да су нашим бањама потребна нова улагања, али и партнери.

То, како је рекао, значи не само приватизацију бања и продају, већ и јавно-приватно партнерство.

,,Жеља је да и држава учествује у реконструкцији и изградњи бања заједно са приватним партнерима“, рекао је Љајић. То подразумева, додао је, различите врсте стратешких партнерстава и улагања страног капитала и државе.

,,Негде ће то подразумевати и продају и потпуну приватизацију“, појаснио је министар.

,,Оно што ми морамо да решимо су имовинско-правни односи у десетак бања и то је нешто на чему се сада ради. Није једноставно јер желимо да све буде правно чисто“, рекао је Љајић, објаснивши да је повољна околност што има заинтересованих и страних и домаћих инвеститора и купаца.

Потпредседник наводи да је са њима у сталном контакту, да разговарају, да они обилазе те дестинације, али да још ништа не саопштавају.

,,Не желимо да подижемо очекивања, јер мање-више то су за сада они који показују интерес за улагање и инвестиције. Када будемо имали нешто конкретно или се направи практични корак онда ћемо обавештавати јавност“, рекао је Љајић.

Оценио је да, када би питали пословодство и раднике бања, нико не би био за приватизацију и промену садашњег статуса јер су, примећује, готово сви били за то да се одржи ,,статус кво“’.
То би међутим, уверен је, водило потпуном пропадању бања које су важан туристички ресурс.

Љајић је такође уверен да бисмо нашли сигурне купце уколико би били решени имовинско-правни односи.

,,Фали нам још један корак да то решимо. Наравно постоје опструкције, али верујем да ће држава и влада имати и снаге и воље да овај посао одраде до краја“, закључио је министар.