Антић: Туризам суочен са доста изазова

Саветница потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Весна Антић оценила је да ће гастрономски туризам, као и читав сектор туризма у наредном периоду бити суочен са доста изазова услед пандемије изазване корона вирусом, али да ће храна и вино наставити да дају кључан допринос брендирању домаћих дестинација.

„Предвиђања су да ће, упркос чињеници да ће се туристичка мапа променити, туристи ипак желети да путују и то, због великих гужви, на мање популарне дестинације, те је наша шанса управо у томе“, рекла је Антић на конференцији поводом отварања седмодневног „Good Food & Wine Festivala“ у Београду.

Сарадња наших региона који имају много тога да понуде у гастрономском смислу уз винске туре и богато културно наслеђе је, како је додала, управо оно што је и неопходно за успех, јер и гастрономија и вински туризам доприносе промоцији и брендирању дестинација.

Такође, Антић је истакла да ће у том процесу од великог значаја бити дигитализација јер ће помоћи да се таргетирају нови туристи чија су путовања мотивисана гастрономском понудом.

У том смислу је навела да 27,6 одсто туриста на основу хране и вина одлучује где ће путовати.

Саветница министра је подсетила и да је годишњи приход сектора туризма који укључује вино и храну на глобалном нивоу претходних година износио 254 милијарде долара и био је један од најбрже растућих сегмената туризма.

Градски секретар за привреду Града Београда Милинко Величковић је рекао да предстоји изазов вратити туризам Београда на стазу вишегодишњег успешног развоја након пандемије.

„Туризам јесте највише погођен изолацијом, али ресурсна основа је разноврсна и очувана, што уз државну подршку, даје могућност брзог тражења нових решења у Београду, нагласио је Величковић.