Антић: Очекујемо да Турска и даље буде међу нашим главним емитивним тржиштима

Саветница министра трговине, туризма и телекомуникација Весна Антић оценила је да су добри резултати у туристичком промету које Србија остварује са Турском последица јачања привредне и економске сарадње две земље.

Она је истакла да су турски туристи у првих осам месеци ове године остварили 150 хиљада ноћења у Србији што је раст од 16 одсто у односу на исти период лане и додала да је по броју ноћења Турска тренутно наше четврто емитивно тржиште.

Антић је на првом пословном сусрету организатора путовања из Турске и Србије који је одржан у Новом Саду оценила да постоје кључни предуслови за даљи раст броја турских туриста у Србију, као што су два лета дневно свакога дана у недељи, безвизни режим између Србије и Турске, као и заједничко културно наслеђе.

„Наш заједнички циљ је да радимо на продужетку боравка туриста из Турске, сада је то свега два дана, добро осмишљеним програмима било да су културне руте у питању, посете планинским и бањским центрима, различите манифестације, истакла је Антић.

Почетак изградње аутопута Београд – Сарајево ће, према њеним речима, такође допринети даљем расту туристичког промета са Турском.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић је рекла да је веома значајно што је ово први пут да је чак 40 организатора путовања дошло из Турске и то из 15 градова.

„Турски туристи су све бројнији у Србији, а ово је прилика и да организатори путовања остваре контакте са колегама из наше земље како би број турских туриста у наредном периоду био још већи”, рекла је Лабовић и додала да Србија има и велики потенцијал за конгресни туризам.

У Новом Саду је одржан први пословни сусрет домаћих организатора путовања са представницима организатора путовања из Турске из чак 15 градова.Овај велики пословни скуп заједнички су организовали Туристичка организација Србије, представништво Turkish Airlines-а у Србији и Туристичка организација Града Новог Сада као домаћин скупа.

Организатори путовања из Турске имали су прилику да се током три дана боравка у нашој земљи, упознају са знаменитостима у Новом Саду и Београду.