27. септембар – Светски дан туризма 2017. године

Поводом 27. септембра, Светског дана туризма, високи званичници Уједињених нација, послали су поруке туристима широм света, са циљем доприноса подизању свести о значају туризма, односно његових друштвених, културних, политичких и економских вредности.

Сваке године, обележавајући дан туризма, прославља се и одређена тема, која је актуелна и значајна за промовисање целокупног сектора.

Ове године, светска туристичка организација УН промовише вредности и потенцијале туризма поруком ,,Одрживи туризам – инструмент за развојˮ.

Поводом овог значајног празника, генерални секретар Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) сваке године шаље поруку свим члановима, уз позив представницима сектора туризма да се придруже глобалној кампањи, да осмисле иновативна решења која би обезбедила допринос туризма укупном економском напретку.

,,Туризам је данас трећа по величини извозна индустрија у свету после хемикалија и горива. То доноси наду, просперитет и разумевање великом броју људи широм света.

Само прошле године је 1,235 милиона путника прешло међународне границе у једној години. До 2030. године, овај број ће се повећати од 1,2 милијарде до 1,8 милијарди.

Питање је, док славимо Светски дан туризма 2017. године, како можемо омогућити овој моћној глобалној трансформативној сили, да са 1,8 милијарди прилика допринесе томе да овај свет постане боље место за живот и да унапреди одрживи развој у свих пет стубова:
1.Економски: обезбеђење инклузивног раста
2. Друштвени: обезбеђење пристојних послова и оснаживање заједница
3. Животна средина: очување и обогаћивање животне средине и апострофирање климатских промена
4. Културни: величање и очување различитости, идентитета и материјалне и нематеријалне културе
5. Мир: као суштински предуслов за развој и напредак.

Генерална скупштина УН прогласила је 2017. годину Међународном годином одрживог туризма за развој. Ово је јединствена прилика да сви заједно промовишемо допринос путовања и туризма, као грандиозне људске активности 21. века, изградњи боље будућности за људе, планету, мир и просперитет.
На овај Светски дан туризма, кад год путујете, где год путујете, запамтите да је потребно да поштујете природу, поштујете културу, поштујете вашег домаћина.

Ви можете представљати промену коју желите да видите на свету. Ви можете бити амбасадор за бољу будућност. Путуј, уживај и поштуј. Срећан Светски дан туризма”, поручио је генерални секретар Светске туристичке организације УН Талеб Рифаи.

У Србији ће Светски дан туризма бити обележен у среду, 27. септембра у 13 часова, у ,,Белом двору”, у Београду, свечаном доделом награде „Туристички цвет“ која се додељује за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у Србији.