250 нових програмерки у Србији

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је по реализацији програма за преквалификације и доквалификације жена у ИКТ, које је то Министарство покренуло прошле године, у Србији обучено укупно око 250 нових програмерки.

Приликом свечане доделе сертификата полазницама пројекта „IT Girls“ Војвођанског ИКТ кластера, у Едукативном центру Владе АП Војводине, Матић је навела да су поред овог пројекта у којем је учествовало 22 жене, до краја априла завршени курсеви у оквиру свих девет пројеката који су одобрени на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

250 нових програмерки у Србији

„Пројекти су спроведени у Новом Саду, Новом Пазару, Врању, Крагујевцу, Зрењанину и Београду. Број заинтересованих кандидаткиња, знатно је превазилазио планирани број учесница, због чега ћемо настојати да проширимо програм преквалификација. Будући да је већина пријављених жена незапослено, старости од 20 до 40 година, а више од половине са високом стручном спремом, ови подаци говоре и о новим потребама тржишта рада у Републици Србији, и пружају додатне индикаторе за наставак програма“, истакла је Матић.

Она је подсетила да је програм покренут у складу са дигиталном политиком Владе Србије и мерама за подизање кадровских капацитета Стратегије развоја ИТ индустрије, као и у циљу превазилажења родног јаза у дигиталној индустрији и подстицања родне равноправности.

250 нових програмерки у Србији

„У Србији је у професијама телекомуникације и рачунарска техника тек око 15% жена, док ни у Европи није много боља ситуација, са 3.1 пута више мушкараца у овом сектору. Мање жена данас у ИТ-ју значи мањи број жена и у свим иновативним привредним гранама у будућности које ће се развијати из ИТ-а, односно у траженијим и плаћенијим професијама“, упозорила је Матић.

Она је овом приликом најавила да ће ИТ компаније, као и друге компаније које имају потребу за ИТ кадровима, бити позване да ангажују нове програмерке, у чему ће важну улогу имати удружења која су спровела пројекте, односно ИТ заједнице, које су већ умрежене са привредним сектором.