19833 за безбедност деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је поводом почетка рада Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, да сада сви грађани, укључујући и децу и малолетна лица, могу да се обрате том центру уколико желе да добију савете из области безбедности на интернету или упуте пријаву угрожавања безбедности деце на интернету.

19833 за безбедност деце на интернету

„Држава је и институционално, кроз један централизован систем, преузела бригу о питању које представља глобални изазов. Тиме што смо успоставили овај контакт центар предузели смо и превентивне мере, како проблем безбедности деце на интернету не би ескалирао. Постојање јединственог места за савете и пријаву, било је неопходно и како би и деца и родитељи, наставници и сви други, на једном месту могли да сазнају све што их занима о овој теми, односно да пријаве било који проблем који уоче, а тиче се заштите и безбедности деце на интернету “, истакла је Татјана Матић.

19833 за безбедност деце на интернету

Грађани од данас могу да пријаве злоупотребу интернета и угрожавање безбедности деце на интернету на број телефона 19833, слањем мејла на адресу bit@mtt.gov.rs или путем електронске пријаве на порталу www.pametnoibezbedno.gov.rs.
Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, покренуло је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, на основу Уредбе о заштити и безбедности деце приликом коришћења нових технологија.

У раду центра укључени су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Републичко јавно тужилаштво.