14.000 позива Националном контакт центру за безбедност деце на интернету за три године од оснивања

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на свечаности поводом обележавања три године Националног контакт центра за безбедност деце на интернету саопштила је да је тај Центар до сада примио више од 14.000 позива, онлајн упита и пријава и организовао 385 предавања за скоро четири и по хиљаде ученика и пет хиљада родитеља.

Она је навела да је највећи број пријава онлајн угрожавања деце у области високотехнолошког криминала и тиче се напада предатора и злоупотребе личних података, због чега је посебно апеловала на децу за коју су овом приликом била одржана предавања о онлајн заштити, да не прихватају комуникацију са непознатим особама путем интернета и да не деле своје личне податке и фотографије.

„Наша деца су, на жалост, на првом месту у Европи према проценту оних који иду на састанке са особама које су упознали на друштвеним мрежама, и иначе предњаче по коришћењу интернета и посебно друштвених мрежа. Већина деце у Србији, 86%, користи интернет свакодневно, а више од 30% пријављује онлајн узнемиравање. Због тога је неопходно да их заштитимо од потенцијалних опасности којих је у дигиталном окружењу све више, укључујући и вршњачко насиље, такозване игре изазова и стварање зависности од интернета“, поручила је Матић.

14.000 позива Националном контакт центру за безбедност деце на интернету за три године од оснивања

„Кључна су превенција и едукација и то не само најмлађих корисника, већ и њихових родитеља, старатеља и наставника, и у том смислу Национални контакт центар ће наставити да развија своје едукативне активности и сарадњу са другим институцијама и невладиним сектором, без којих не бисмо успели да подигнемо свест о потреби за јачањем дигиталне безбедности и писмености најмлађих“, истакла је Матић.

На свечаном отварању програма у Установи културе „Пароброд“ у Београду говорила је и државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић, која је најавила усвајање Националне стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, као и нови Закон о правима деце.

Директорка Уницефа у Србији Ређина де Доминићис истакла је значај заштите деце од дигиталног насиља на глобалном плану и изразила подршку активностима Владе Србије и Министарству трговине, туризма и телекомуникација у овој области.

14.000 позива Националном контакт центру за безбедност деце на интернету за три године од оснивања

У оквиру програма за ученике ОШ „Михаило Петровић Алас“ у Београду одржана је презентација Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и предавање Татјане Ђурашковић, потпуковнице полиције и шефице Одсека за сузбијање недозвољених и штетних садржаја на интернету у Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала у Министарству унутрашњих послова.

Активности и програме на плану заштите деце на интернету представили су и партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Шер фондација, Унитас Фонд, организација Save the children и Црвени крст Србије.

Национални контакт центра за безбедност деце на интернету основан је 27. фебруара 2017. године при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, на основу Уредбе за безбедност и заштиту деце приликом коришћења информационо комуникационих технологија коју је Влада Србија усвојила на предлог тог Министарства.

Центар пружа савете и информације о онлајн заштити најмлађих и прима пријаве угрожавања безбедности деце и младих на интернету, путем бесплатног позива на број телефона 19833, дигиталне платформе „Паметно и безбедно“ и друштвених мрежа, као и путем презентација које организује у школама у Србији.