Ljajić: Turska kompanija u Malom Zvorniku, posao za 500 ljudi

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi do kraja godine u Malom Zvorniku trebalo da počne sa radom turska kompanija „YGS tekstil“ koja će u naredne tri godine zaposliti 500 radnika.

Ljajić je, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između opštine Mali Zvornik i ove turske kompanije izjavio da je obaveza investitora da u prvoj godini poslovanja zaposli 300 radnika, a preostalih 200 do kraja 2020. godine.

Ministar je objasnio da će fabrika započeti sopstvenu proizvodnju u pogonu nekadašnje fabrike Gučevo nakon potpune rekonstrukcije ovog objekta.

Ljajić: Turska kompanija u Malom Zvorniku, posao za 500 ljudi

„Opština je kupila fabriku drveta Gučevo koju će po simboličnoj ceni izdati u zakup kompaniji „YGS tekstil“, a Vlada Srbije je iz budžetske rezerve izdvojila 75 miliona dinara koje je prosledila opštini Mali Zvornik za rekonstrukciju ove fabrike. Prema tome, kompanije ne dobija nikakve subvencije za ovu incesticiju“, istakao je ministar.

Budući da je kompanija „YGS tekstil“, koja će otvoriti proizvodni pogon u Malom Zvorniku ćerka firma turske kompanije „Majdenim“, ministar je istakao da se radi o renomiranoj kompaniji koja ima zaokružen proces proizvodnje od sirovine do finalnih proizvoda, koja u Turskoj zapošljava preko 770 radnika i čiji je godišnji izvoz oko 70 miliona dolara.

Ljajić je istakao da će ova investicija mnogo značiti za opštinu Mali Zvornik s obzirom da se radi o jednoj od 19 najnerazvijenijih opština u Srbiji sa skoro 2.000 nezaposlenih.
„Sa druge strane, ove je dokaz da se investicija u politički dijalog ove dve zemlje itekako isplati i ovo je jedan od primera na koji način se valorizuje sva dobra saradnja koja postoji između Beograda i Ankare“, dodao je Ljajić.

On je izrazio uverenje da će predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari takođe otvoriti prostor za dolazak novih turskih investitora širom Srbije.
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da će ova turska kompanija podstaći dolazak novih investitora u Zapadnu Srbiju jer je uobičajena praksa da za jednim investitorom dolaze i drugi.

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je rekao da ne može da se seti kada je poslednji put otovren neki značajniji pogon u ovoj opštini i istakao da se nada da će zahvaljujući ovoj i drugim investicijama „Mali Zvornik uskoro izaći iz kruga najnerazvijenijih opština“.

Direktor turske kompanije „Majdenim“ Ozgur Džebelioglu, čija ćerka firma „YGS tekstil“ bi do kraja godine trebalo da otvori pogon u Malom Zvorniku, je rekao da bi otvaranje ove fabrike trebalo da bude od koristi kako za samu kompaniju, tako i za lokalnu sampoupravu i posebno naglasio da je zadovoljan kako su primljeni od građana Malog Zvornika.

On je poručio da će za tri godine u fabrici u Malom Zvorniku biti zaposleno 500 radnika.