Љајић: Турска компанија у Малом Зворнику, посао за 500 људи

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да би до краја године у Малом Зворнику требало да почне са радом турска компанија „YGS текстил“ која ће у наредне три године запослити 500 радника.

Љајић је, након потписивања Меморандума о сарадњи између општине Мали Зворник и ове турске компаније изјавио да је обавеза инвеститора да у првој години пословања запосли 300 радника, а преосталих 200 до краја 2020. године.

Министар је објаснио да ће фабрика започети сопствену производњу у погону некадашње фабрике Гучево након потпуне реконструкције овог објекта.

Љајић: Турска компанија у Малом Зворнику, посао за 500 људи

„Општина је купила фабрику дрвета Гучево коју ће по симболичној цени издати у закуп компанији „YGS текстил“, а Влада Србије је из буџетске резерве издвојила 75 милиона динара које је проследила општини Мали Зворник за реконструкцију ове фабрике. Према томе, компаније не добија никакве субвенције за ову инцестицију“, истакао је министар.

Будући да је компанија „YGS текстил“, која ће отворити производни погон у Малом Зворнику ћерка фирма турске компаније „Мајденим“, министар је истакао да се ради о реномираној компанији која има заокружен процес производње од сировине до финалних производа, која у Турској запошљава преко 770 радника и чији је годишњи извоз око 70 милиона долара.

Љајић је истакао да ће ова инвестиција много значити за општину Мали Зворник с обзиром да се ради о једној од 19 најнеразвијенијих општина у Србији са скоро 2.000 незапослених.
„Са друге стране, ове је доказ да се инвестиција у политички дијалог ове две земље итекако исплати и ово је један од примера на који начин се валоризује сва добра сарадња која постоји између Београда и Анкаре“, додао је Љајић.

Он је изразио уверење да ће предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Анкари такође отворити простор за долазак нових турских инвеститора широм Србије.
Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић истакао је да ће ова турска компанија подстаћи долазак нових инвеститора у Западну Србију јер је уобичајена пракса да за једним инвеститором долазе и други.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић је рекао да не може да се сети када је последњи пут отоврен неки значајнији погон у овој општини и истакао да се нада да ће захваљујући овој и другим инвестицијама „Мали Зворник ускоро изаћи из круга најнеразвијенијих општина“.

Директор турске компаније „Мајденим“ Озгур Џебелиоглу, чија ћерка фирма „YGS текстил“ би до краја године требало да отвори погон у Малом Зворнику, је рекао да би отварање ове фабрике требало да буде од користи како за саму компанију, тако и за локалну сампоуправу и посебно нагласио да је задовољан како су примљени од грађана Малог Зворника.

Он је поручио да ће за три године у фабрици у Малом Зворнику бити запослено 500 радника.