Ljajić otvorio prvu javnu garažu na Kopaoniku

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas prvu javnu garažu na Kopaoniku koja će rešiti problem saobraćajne preopterećenosti sa kojim se ovaj ski centar decenijama unazad suočava.

Ministar je prilikom otvaranja garaže rekao da se radi o kapitalnom projektu koji je nedostajao Kopaoniku i prvom projektu ovog tipa na našim planinama.

On je istakao da ski centar Kopaonik iz godine u godinu širi svoje smeštajne i infrastrukturne kapacitete, kao i da rastu privatne investicije.

U prilog tome, Ljajić je naveo podatak da na ovoj planini danas ima 15 hotela od kojih je polovina visoke kategorizacije, sa četiri zvezdice, dok su pre pet godina hoteli uglavnom bili sa dve do tri zvezdice.

Ljajić otvorio prvu javnu garažu na Kopaoniku

Ljajić je rekao da su Skijališta Srbije dosta uradila u pogledu unapređenja infrastrukture, jer Kopaonik danas ima tri staze za noćno skijanje i jedinu stazu u regionu za noćno sankanje, pri čemu su sve staze opremljene sistemom za veštačko osnežavanje.

Projekat koji će, prema njegovim rečima, najviše doprineti povećanju broja gostiju, posebno stranih, je izgradnja gondole od Brzeća do Kopanika, odnosno Malog Karamana čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine.

Ministar je rekao da će gondola biti građena sredstvima kredita Evropske investicione banke, kao i da je procenjena vrednost projekta 22,5 miliona evra bez PDV-a.

Izgradnja gondole će, kako je dodao, doprineti gotovo potpunom rešavanju problema saobraćajne preopterećenosti, ali i oživljavanju Brzeća kao zamrlog turističkog centra.

„ Na Brzeću sada ima 3.300 ležajeva, četiri hotela koja su spremna za otvaranje, ali se vlasnici ne odlučuju za otvaranje jer nema gostiju zbog problema dolaska na Kopaonik. Desetine autobusa i stotine kola koja dolaze zakrče tu deonicu, sat vremena se putuje tih 20-ak kilometara, a ovako će za 11 minuta dolaziti od Brzeća do centra Kopaonika“, rekao je on.

Izgradnjom gondole će se, prema Ljajićevim rečima, sprečiti dalja neopravdana urbanizacija centra Kopaonika.

On je objasnio da ćemo pozicioniranjem Brzeća kao važnog turističkog centra, kao i nastavkom investicija u Jošaničku banju dobiti jednu zaokruženu turističku celinu i da ćemo tada moći da govorimo i o Kopaoniku kao celogodišnjoj turističkoj destinaciji.

Direktor Skijališta Dejan Ćika je rekao da projekat izgradnje javne garaže podrazumeva dve faze za koje su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 100 miliona evra i JP Skijališta Srbije u iznosu od 470 miliona dinara.

„ Faza jedan je podrazumevala izgradnju garaže, a faza dva izgradnju i heliodroma koji će biti završen u toku sledeće godine, tako da će i to doprineti još boljoj ponudi ski centra Kopaonik“, rekao je on.

Prva višespratna javna garaža za parking putničkih vozila na Kopaoniku ima 350 parking-mesta.