Љајић отворио прву јавну гаражу на Копаонику

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас прву јавну гаражу на Копаонику која ће решити проблем саобраћајне преоптерећености са којим се овај ски центар деценијама уназад суочава.

Министар је приликом отварања гараже рекао да се ради о капиталном пројекту који је недостајао Копаонику и првом пројекту овог типа на нашим планинама.

Он је истакао да ски центар Копаоник из године у годину шири своје смештајне и инфраструктурне капацитете, као и да расту приватне инвестиције.

У прилог томе, Љајић је навео податак да на овој планини данас има 15 хотела од којих је половина високе категоризације, са четири звездице, док су пре пет година хотели углавном били са две до три звездице.

Љајић отворио прву јавну гаражу на Копаонику

Љајић је рекао да су Скијалишта Србије доста урадила у погледу унапређења инфраструктуре, јер Копаоник данас има три стазе за ноћно скијање и једину стазу у региону за ноћно санкање, при чему су све стазе опремљене системом за вештачко оснежавање.

Пројекат који ће, према његовим речима, највише допринети повећању броја гостију, посебно страних, је изградња гондоле од Брзећа до Копаника, односно Малог Карамана чија би изградња требало да почне наредне године.

Министар је рекао да ће гондола бити грађена средствима кредита Европске инвестиционе банке, као и да је процењена вредност пројекта 22,5 милиона евра без ПДВ-а.

Изградња гондоле ће, како је додао, допринети готово потпуном решавању проблема саобраћајне преоптерећености, али и оживљавању Брзећа као замрлог туристичког центра.

„ На Брзећу сада има 3.300 лежајева, четири хотела која су спремна за отварање, али се власници не одлучују за отварање јер нема гостију због проблема доласка на Копаоник. Десетине аутобуса и стотине кола која долазе закрче ту деоницу, сат времена се путује тих 20-ак километара, а овако ће за 11 минута долазити од Брзећа до центра Копаоника“, рекао је он.

Изградњом гондоле ће се, према Љајићевим речима, спречити даља неоправдана урбанизација центра Копаоника.

Он је објаснио да ћемо позиционирањем Брзећа као важног туристичког центра, као и наставком инвестиција у Јошаничку бању добити једну заокружену туристичку целину и да ћемо тада моћи да говоримо и о Копаонику као целогодишњој туристичкој дестинацији.

Директор Скијалишта Дејан Ћика је рекао да пројекат изградње јавне гараже подразумева две фазе за које су средства обезбедили Министарство трговине, туризма и телекомуникација у износу од 100 милиона евра и ЈП Скијалишта Србије у износу од 470 милиона динара.

„ Фаза један је подразумевала изградњу гараже, а фаза два изградњу и хелиодрома који ће бити завршен у току следеће године, тако да ће и то допринети још бољој понуди ски центра Копаоник“, рекао је он.

Прва вишеспратна јавна гаража за паркинг путничких возила на Копаонику има 350 паркинг-места.