Ljajić: Na godišnjem nivou šteta zbog taksi 500 miliona evra

Procenjena šteta od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju na godišnjem nivou iznosi 500 miliona evra, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je do ove računice došao imajući u vidu da je lane na Kosovo i Metohiju plasirano 440 miliona evra robe, ali da bi i ove godine, kako je rekao, verovatno bio nastavljen rast plasmana od oko 12 odsto.

Ljajić je ocenio da je to kratkoročna šteta, dok su takse izazvale mnogo veći problem, a to je blokada političkog dijaloga.

„Svi znaju da su 2020. godine izbori na Kosovu i već je počelo pozicioniranje političkih stranaka. Haradiinaju je ovo način da podigne svoj politički rejting, onda se drugi utrkuju sa njim, pa smo imali priliku da vidimo da je Tači svojevremeno rekao da su njegovi ministri predložili ove mere…“, rekao je Ljajić na TV Pink.

Ističe da je jasno da je ta anticivilizacijska mera u potpunosti blokirala politički dijalog i to na način da Srbija ni na koji način nije odgovorna za to.

„Ostaje nam da čekamo na koji način će pre svega EU, u ovom slučaju Nemačka i Francuska izvršiti pritisak da se takse ukinu, jer ne znam o čemu će razgovarati 1. jula za kada je zakazan novi sastanak u Parizu ukoliko sve ostane po starom“, kaže Ljajić.

Prema njegovim rečima, u rukama i EU i SAD „su i štap i šargarepa“ i oni bi zaista mogli da izvrše pritisak da se takse ukinu, kao i da se implementira ono što bude dogovoreno i to ukoliko bude političke volje.

Komentarišući izjave Hašima Tačija da se na Kosovu švercuje srpska roba, Ljajić kaže da je još kada su one uvedene kazao da će to biti raj za švercere.

Dodaje da to uglavnom rade albanski trgovci koji srpsku robu kupuju u Makedoniji, Crnoj Gori, čak i Albaniji i onda je uvoze na Kosovo.

„Nemoguće je da i jedan srpski trgovac može to da radi i da hoće. Jasno je da šverc cveta, možda je neko ove takse i uveo da bi određeni interesni lobii imali ekonomsku korist ukoliko uvozni lobi uvozi robu na ovaj način i ostvaruje profit“, navodi ministar.