Љајић: На годишњем нивоу штета због такси 500 милиона евра

Процењена штета од увођења такси на робу из централне Србије на Косово и Метохију на годишњем нивоу износи 500 милиона евра, изјавио је данас потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је до ове рачунице дошао имајући у виду да је лане на Косово и Метохију пласирано 440 милиона евра робе, али да би и ове године, како је рекао, вероватно био настављен раст пласмана од око 12 одсто.

Љајић је оценио да је то краткорочна штета, док су таксе изазвале много већи проблем, а то је блокада политичког дијалога.

„Сви знају да су 2020. године избори на Косову и већ је почело позиционирање политичких странака. Харадиинају је ово начин да подигне свој политички рејтинг, онда се други утркују са њим, па смо имали прилику да видимо да је Тачи својевремено рекао да су његови министри предложили ове мере…“, рекао је Љајић на ТВ Пинк.

Истиче да је јасно да је та антицивилизацијска мера у потпуности блокирала политички дијалог и то на начин да Србија ни на који начин није одговорна за то.

„Остаје нам да чекамо на који начин ће пре свега ЕУ, у овом случају Немачка и Француска извршити притисак да се таксе укину, јер не знам о чему ће разговарати 1. јула за када је заказан нови састанак у Паризу уколико све остане по старом“, каже Љајић.

Према његовим речима, у рукама и ЕУ и САД „су и штап и шаргарепа“ и они би заиста могли да изврше притисак да се таксе укину, као и да се имплементира оно што буде договорено и то уколико буде политичке воље.

Коментаришући изјаве Хашима Тачија да се на Косову шверцује српска роба, Љајић каже да је још када су оне уведене казао да ће то бити рај за шверцере.

Додаје да то углавном раде албански трговци који српску робу купују у Македонији, Црној Гори, чак и Албанији и онда је увозе на Косово.

„Немогуће је да и један српски трговац може то да ради и да хоће. Јасно је да шверц цвета, можда је неко ове таксе и увео да би одређени интересни лобии имали економску корист уколико увозни лоби увози робу на овај начин и остварује профит“, наводи министар.