Јавно-приватна партнерства за јачање информационе безбедности

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да је у решавању питања информационе безбедности предузет системски приступ у успостављању регулативе у овој области, заштити кључних сервиса, као и у борби против сајбер криминала, подсетивши да је захваљујући таквим напорима, према индексу развоја националне информационе безбедности Србија је на високом 16. месту на листи од 114 земаља коју је утврдила естонска e-governance academy.

Јавно-приватна партнерства за јачање информационе безбедности

У уводном обраћању на округлом столу на тему „Јавно-приватна партнерства за сајбер безбедност“, који је организовао Женевски центар за демократску контролу оружаних снага (DCAF) у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, државни секретар је рекла да то Министарство подржава овај вид размене и сарадње.

„Поред сарадње са институцијама и невладиним организацијама на овом пољу, између осталих, са Српском академијом наука и уметности, Фондацијом Share, Министарство је укључено и у рад „Петничке групе“, која представља позитиван пример јавно-приватног партнерства за јачање информационе безбедности“, навела је Матић.

Она је најавила измене Закона о информационој безбедности ради потпуног усклађивања са европском NIS директивом (Директивом о мрежној и информационој безбедности).

„Предвиђено је смањење броја ИКТ система од посебног значаја, затим допуњавање листе области са услугама дигиталне инфраструктуре, као и дефинисање поступања релевантних органа и институција у случају инцидента који значајно угрожавају и нарушавају информациону безбедност у Републици Србији“, саопштила је државни секретар.

Она је истакла и значај међународне сарадње у овој области, у циљу размене информација, знања и искуства, као и регионалне сарадње у оквиру Дигиталне агенде за Западни Балкан која је покренута на Дигиталној скупштини у Софији у јуну ове године.