Srbija i SAD potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija

Memorandum o razumevanju potpisali su u sedištu kompanije „Majkrosoft“ u Srbiji, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasador SAD-a Majkl Kirbi, u prisustvu premijera Ivice Dačića.

Ministar Ljajić je istakao da ovaj memorandum predstavlja poziv američkim kompanijama da ulažu u privredu Srbije u oblasti informacionih tehnologija i izrazio zadovoljstvo što ovaj memorandum ne podrazumeva samo razmenu ideja već stvara novi osnov za podizanje saradnje u toj naprednoj privrednoj grani.

Izvor: Tanjug

On je rekao da će posebna pažnja u saradnji Srbije i SAD biti na procesu digitalizacije jer smo preuzeli obavezu da do 2015. godine pređemo na digitalno emitovanje televizijskog signala, što ćemo i ispuniti, kao i uvođenju elektronske uprave i pojednostavljenju procedura čime će biti olakšan život i građanima i privredi.

Ljajić je napomenuo da su u oblast telekomunikacija i srodnih grana investicije u prošloj godini bile 243 miliona evra, da je izvoz softvera bio 200 miliona, a da je plan da za četiri godine on bude povećan na 800 miliona evra godišnje.

Prema njegovim rečima, udeo telekomunikacija u privrednom rastu Srbije u prošloj godini bio je 5,66 odsto, što je uprkos krizi za 0,5 odsto više nego u prethodnoj godini.

Premijer Dačić istakao je da je namera potpisivanja ovog memoranduma uspostavljanje bliže saradnje vlada, ali i kompanija SAD i Srbije.

Prema njegovim rečima, efikasnost državnih institucija i konkurentnost privrede nameću potrebu za još tešnjom saradnjom u oblasti informacionih tehnologija, a na tom polju kompanije iz SAD su svetski priznati lideri.

Dačić je naglasio da je cilj vlade da zadrži visoke standarde tamo gde su zastupljeni i primeni najnovije standarde tamo gde je to potrebno, radi integracije informacionih sistema državnih organa, pružanja novih servisa za građane kroz razvoj elektronske uprave i unapređenja borbe protiv visokotehnološkog kriminala.

To zahteva stalni transfer tehnologija, znanja i inovacija u čemu su nam američke kompanije pružale značajnu podršku, rekao je premijer.

On je naglasio i da je MUP svojim trajnim opredeljenjem za razvoj dobrog i efikasnog telekomunikacionog sistema predstavlja ključni resurs u procesu integracija na najvišem državnom nivou što će omogućiti brži razvoj informacionog društva u celini.

Dačić je istakao i da je danas potpisani memorandum važan jer može da predstavlja preokret u načinu poslovanja i ispunjavanju potreba građana biznisa i državne uprave.

Ambasador Kirbi ocenio je da je ovaj memorandum izuzetan trenutak u blilateralnoj saradnji dve zemlje, a sektor informacionih tehnologija je ključni u jačanju komercijalnih veza dve zemlje.

On je istakao da je zadovoljan što su američke kompanije u Srbiji ili nedavno proširile svoje poslovanje ovde ili to planiraju u budućnosti i izrazio očekivanje da će zapošljavati i više mladih ljudi nego što su im bili početni planovi, kao što je to učinila kompanija „Majkrosoft“.

Kirbi je naglasio da je primena ovog memoranduma od obostrane koristi i pomoći će da se u Srbiji ubrza primena elektronske uprave, prelaz na digitalnu televiziju i primena širokopojasnog interneta.

Kako je ukazao, memorandum podrazumeva proširenje razmene informacija i iskustava u oblasti regulative u IT, promociju investicija.