Србија и САД потписали Меморандум о разумевању у области информационих и комуникационих технологија

Меморандум о разумевању потписали су у седишту компаније „Мајкрософт“ у Србији, потпредседник владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и амбасадор САД-а Мајкл Кирби, у присуству премијера Ивице Дачића.

Министар Љајић је истакао да овај меморандум представља позив америчким компанијама да улажу у привреду Србије у области информационих технологија и изразио задовољство што овај меморандум не подразумева само размену идеја већ ствара нови основ за подизање сарадње у тој напредној привредној грани.

Извор: Танјуг

Он је рекао да ће посебна пажња у сарадњи Србије и САД бити на процесу дигитализације јер смо преузели обавезу да до 2015. године пређемо на дигитално емитовање телевизијског сигнала, што ћемо и испунити, као и увођењу електронске управе и поједностављењу процедура чиме ће бити олакшан живот и грађанима и привреди.

Љајић је напоменуо да су у област телекомуникација и сродних грана инвестиције у прошлој години биле 243 милиона евра, да је извоз софтвера био 200 милиона, а да је план да за четири године он буде повећан на 800 милиона евра годишње.

Према његовим речима, удео телекомуникација у привредном расту Србије у прошлој години био је 5,66 одсто, што је упркос кризи за 0,5 одсто више него у претходној години.

Премијер Дачић истакао је да је намера потписивања овог меморандума успостављање ближе сарадње влада, али и компанија САД и Србије.

Према његовим речима, ефикасност државних институција и конкурентност привреде намећу потребу за још тешњом сарадњом у области информационих технологија, а на том пољу компаније из САД су светски признати лидери.

Дачић је нагласио да је циљ владе да задржи високе стандарде тамо где су заступљени и примени најновије стандарде тамо где је то потребно, ради интеграције информационих система државних органа, пружања нових сервиса за грађане кроз развој електронске управе и унапређења борбе против високотехнолошког криминала.

То захтева стални трансфер технологија, знања и иновација у чему су нам америчке компаније пружале значајну подршку, рекао је премијер.

Он је нагласио и да је МУП својим трајним опредељењем за развој доброг и ефикасног телекомуникационог система представља кључни ресурс у процесу интеграција на највишем државном нивоу што ће омогућити бржи развој информационог друштва у целини.

Дачић је истакао и да је данас потписани меморандум важан јер може да представља преокрет у начину пословања и испуњавању потреба грађана бизниса и државне управе.

Амбасадор Кирби оценио је да је овај меморандум изузетан тренутак у блилатералној сарадњи две земље, а сектор информационих технологија је кључни у јачању комерцијалних веза две земље.

Он је истакао да је задовољан што су америчке компаније у Србији или недавно прошириле своје пословање овде или то планирају у будућности и изразио очекивање да ће запошљавати и више младих људи него што су им били почетни планови, као што је то учинила компанија „Мајкрософт“.

Кирби је нагласио да је примена овог меморандума од обостране користи и помоћи ће да се у Србији убрза примена електронске управе, прелаз на дигиталну телевизију и примена широкопојасног интернета.

Како је указао, меморандум подразумева проширење размене информација и искустава у области регулативе у ИТ, промоцију инвестиција.