„Повезане школе“ инвестиција за будућност

“Кренули смо у реформу образовног система како бисмо младе припремили за све дигиталне вештине које доноси 21. век, али и како би економски систем земље био спреман да одговори на изазове које доноси дигитална ера, а млади обучени за послове будућности“, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.
Приликом обиласка радова на изградњи локалне рачунарске мреже у Основној школи „Војвода Радомир Путник“ у Београду, који се спроводе у оквиру капиталног пројекта ,,Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – „Повезане школе“, председница Владе Србије најавила је да ће од септембра бити обезбеђени услови за 10.000 дигиталних учионица у целој Србији у оквиру тог пројекта.

„Ово је начин како ми инвестирамо у будућност. Бавимо се модернизацијом административних поступака у школама, како бисмо уштедели време људима који раде са децом, професорима, наставницима, да би имали времена да се посвете ученицима”, додала је премијерка.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, истакла је значај подршке Владе Србије овом капиталном пројекту, наводећи да је његова укупна вредност четири милијарде и 116 милиона динара.

„Бежични интернет у школама је инфраструктурна основа за опремање школа одговарајућом рачунарском опремом, дигиталним наставним садржајима и применом потпуно нове методике, не само у настави информатике и вођењу електронских дневника, већ у свим наставним предметима и комплетном процесу образовања“, истакла је државна секретарка, прецизиравши да се радови у овом тренутку изводе или су приведени крају у 57 школа, док су за још око 300 школа завршене припремне радње.

Изградња мреже у оквиру пројекта „Повезане школе“, који реализују Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, званично је почела 24. јуна, и тренутно се спроводи у школама у Београду, Нишу, Трстенику, Параћину, Белој Паланци, Врању, Сремској Митровици, Новом Саду. Претходно је реализован пилот пројекат којим је обухваћено 27 основних и средњих школа у 16 градова у Србији.