Pindžo u Sofiji predstavila rekordne rezultate srpskog turizma u 2017. godini

Pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo, je na upravo završenoj Ministarskoj konferenciji o turizmu i ekonomskom razvoju u Sofiji predstavila rekordne rezultate srpskog turizma u 2017. godini.

Pindžo je ponovila stav Vlade Republike Srbije prema razvoju turizmu kao jednoj od prioritetnih privrednih grana, govoreći o značaju turizma za ekonomski rast naše nacionalne ekonomije ali i o ambicioznim planovima za naredni period.

Posebno je istakla opredeljenost Srbije ka regionalnoj saradnji, kreiranju regionalnih turističkih proizvoda, ali i unapređenju konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije i primeni novih tehnologija u razvoju turizma.

Pomoćnica ministra se tokom boravka u Bugarskoj sastala i sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem koji je pružio punu podršku ove organizacije sprovođenju Strategije razvoja turizma Republike Srbije, kao i Programu mera koji je usvojio Nacionalni Savet za razvoj turizma ističući značaj i doprinos Srbije kako radu UNWTO tako i ostvarenju rekordnih rezultata evropskog turizma u 2017. godini.

Takođe, održani su i bilateralni sastanci sa ministarkom turizma Bugarske Nikolinom Angelkovom, zamenicima ministara turizma Rumunije i Albanije o unapređenju regionalne saradnje, kreiranja regionalnih turističkih proizvoda i stvaranja povoljne klime za saradnju privatnog sektora u regionu.

Ministarska konferencija okupila je ministre i visoke zvaničnike iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se nalaze u fokusu bugarskog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Visoki zvaničnici su razgovarali o važnim temama iz oblasti turizma, u skladu sa prioritetima bugarskog predsedavanja, a to su: budućnost Evrope i mladih – ekonomski rast i socijalna kohezija, evropska perspektiva i povezanost Zapadnog Balkana, bezbednost i sigurnost kroz snažan zajednički rad, digitalna ekonomija i veštine budućnosti.