Обуке из дигиталних вештина за жене из области Сјеничко-пештарске висоравни, Голије и Копаоника

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је у Сјеници и Новом Пазару, да дигиталне технологије морају бити доступне свима, али да међу приоритетима морају да буду друштвене групе које су у неповољном положају, као што су жене у руралним областима.

„Будућност коју нам доноси дигитално доба неће познавати ниједну делатност, вештину или знање, који не укључују дигиталне вештине. И за комуникацију, и за пословање, и за лични развој, употреба дигиталних технологија биће апсолутно неопходна“, истакла је Матић на представљању пројекта „Дигитална писменост – прозор у свет могућности и промена за жене Сјеничко-пештерске висоравни“.

Она је напоменула да је посебна додата вредност овог пројекта који спроводи удружење „БИО ИДЕА за одрживи развој“ из Сјенице, омогућавање услова за превођење рада жена из неформалног у формално запошљавање.

Матић је присуствовала и почетку дигиталне обуке за жене из области Пештерске висоравни, Голије и Копаоника у оквиру пројекта „Подизање нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области“ који реализује Удружења грађана „Центар за стручне обуке и курсеве“ из Новог Пазара.

„Оспособљавање жена у руралу за употребу дигиталних технологија, подстиче достизање родне равноправности, али такође омогућава и развој сеоског туризма, као и пољопривредних делатности којима се становништво у овим областима примарно бави, као што су сточарство и прерада млека и меса“, истакла је државна секретарка.

У питању су два од 27 пројеката који су одобрени на Конкурсу за развој информационог друштва Министарства трговине, туризма и телекомуникација, на теме подизање нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области и подизање капацитета микро, малих и средњих предузећа, предузетника и пољопривредних газдинстава у области е-трговине и електронског пословања.