Кнежевић на конференцији „Кина+16“ у Дубровнику

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић учествовао је на 4. конференцији „Кина +16“ за подручје туризма на којој је потписана Заједничка изјава о сарадњи у области туризма Кине и земаља ЦИЕ.

Током боравка у Дубровнику, државни секретар за туризам учествовао је на састанку високог нивоа чији је циљ интензивирање туристичке сарадње свих седамнаест земаља чланица ове Иницијативе. Један од циљева ове конференције био је и установљавање награде „Марко Поло“.

Кнежевић на конференцији „Кина+16“ у Дубровнику

Кнежевић је истакао да је то била одлична прилика за промоцију Србије и региона, а и могућност за посебно разматрање и усклађивање будућих активности на овом перспективном туристичком тржишту, са циљем јачања конкурентности туристичких дестинација у региону.

Државни секретар састао се са Лоу Схугангом, министром културе и туризма НР Кине и том приликом га упознао са активностима које Република Србија предузима у области туризма посебно када је реч о тржишту Кине имајући у виду изузетно високо оцењене укупне економске и политичке односе.

Такође, државни секретар Кнежевић разговарао је и са високим званичницима земаља региона о питањима унапређење регионалне сарадње у области туризма са циљем унапређења промоције и бољег туристичког резултата региона на кинеском тржишту.

Кнежевић на конференцији „Кина+16“ у Дубровнику

Учесници конференције били су министри и други високи представници одговорни за туризам из шеснаест земаља Централне и Источне Европе и Кине. Осим пленарне седнице, одржане су и паралелне сесије и радионице, али и радна сесија о здравственом туризму и Б2Б састанци.

Србија је једина земља у Европи која је укинула визе кинеским туристима. У првих седам месеци ове године највећи пораст броја долазака (97,4 одсто), као и највећи пораст броја ноћења (80,3 одсто) регистрован је управо код туриста из Кине и Хонг Конга.