Кнежевић: Подршка иновацијама у туризму

Државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић и помоћник министра Рената Пинџо учествовали су на скупу поводом обележавања Светског дана туризма на тему „Туризам и дигитална трансформација“, који се ове године одржава у Будимпешти.

На скупу се говорило о важности и улози модерних технологија у постизању циљева одрживог туризма, значају иновација и предузетништва, важности дигиталних података који утичу на организацију и реализацију путовања али и на туризам у целини.

Кнежевић и Пинџо су се у Будимпешти састали са генералним секретаром Светске туристичке организације Зурабом Пололикашвилијем и том приликом га упознали са системским реформама које Србија предузима са циљем дигитализације туризма.

Кнежевић је нагласио да се у Србији интензивно ради на увођењу јединственог и централизованог информационог система Е- туриста, али и да се предузимају кораци за пружање системске подршке иновацијама у туризму.

Српска делегација се састала и са председницом Светског савета за путовања и туризам Глоријом Геваром, са којом су такође причали о дигитализацији туризма али и о иновацијама и могућностима њиховог финансирања.

На скупу у Будимпешти проглашени су полуфиналисти првог UNWTO Tourism Startup такмичења, који су покренули UNWTO i Globalia са циљем да подрже старт уп предузећа са иновативним идејама која имају потенцијал да револуционарно промене начин на који путујемо и уживамо у туризму.

Обележавање Светског дана туризма који је организовала Светска туристичка организација, окупио је глобалне лидере и кључне стејкхолдере из јавног и приватног сектора.