Белмакс седиште дистрибутивног центра кинеске трговине за Југоисточну Европу

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са Јуеном Ђиађуном, гувернером кинеске провинције Џеђианг, са којим је разговарао о унапређењу економске сарадње, као и плановима привредника из поменуте покрајине за улагања у Србију.

Гувернер Јуен Ђиађун пренео је потпредседнику Владе Расиму Љајићу намеру провинције којом руководи да у Београду започне изградњу новог филмског града, с обзиром на велико искуство покрајине Џеђианг у овој области и чињеницу да се у њој произведе 40 одсто од укупне годишње филмске продукције у Кини.

Ђиађун је рекао и да привредници из провинције Џеђианг планирају да трговински „Белмакс“ центар на Новом Београду учине дистрибутивним седиштем кинеске трговине за Југоисточну Европу. То подразумева осавремењевање „Белмакс“ центра и проширивање његових капцитета на области пољопривреде и информационо – комуникационих технологија.

Потпредседник Владе Љајић истакао је да би на тај начин био успостављен непосреднији контакт привредника из Србије и Кине, с обзиром на то да се у овом тренутку више од 50 одсто српско – кинеске робне размене одвија преко трећих земаља.

Љајић и Ђиађун су се договорили да у септембру потпишу споразум о економско – трговинској сарадњи између Републике Србије и провинције Џеђианг, којим би биле дефинисане области, у којима постоји највећи потенцијал за даље унапређење.
Провинција Џеђианг има близу 60 милиона становника и важи за једну од области са најразвијенијом економијом у Кини.