Председник Британско-српске привредне коморе Пол Џаџ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас са председником Британско-српске привредне коморе сер Пол Џаџом о могућностима унапређења привредне сарадње две земље.

Министар Љајић и сер Пол Џаџ су се сложили да постоје капацитети да се робна размена између Србије и Велике Британије повећа, али и да има простора за долазак знатно већег броја британских инвеститора у Србију.

Председник Британско-српске привредне коморе истакао је да је пољопривреда сектор у ком има највише простора за сарадњу и да би српски прехрамбени производи могли да се продају у британским ланцима супермаркета. Друга прилика за интензивнију сарадњу је област информационих технологија, где постоји простор за упошљавање домаћих стручњака на пројектима британских компанија. Кад је реч о инвестицијама, Пол Џаџ сматра да су британски инвеститори заинтересовани да улажу у Србију у област енергетике, посебно обновљивих извора енергије.

Министар Љајић је нагласио да ће у оквиру Министарства за спољну и унутрашњу трговину и телекомуникације бити отворено посебно одељење које ће помагати страним инвеститорима у превазилажењу процедуралних и бирокртаских препрека. Гост из Велике Британије је поздравио ову идеју, као и намеру нове владе да поједностави прописе, смањи бирократију и Србију учини респектабилним инвестиционим тржиштем.