Veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i BiH

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas Protokol o ekonomskoj saradnji, čiji je cilj jačanje spoljnotrgovinske razmene i povećanje obima uzajamnih investicija.

Protokol je potpisan nakon završetka prve sednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i BiH, čiji su kopredsednici Ljajić i Šarović.

Ljajić je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da je BiH treće izvozno tržište Srbije i peti spoljnotrgovinski partner naše zemlje, što pokazuje koliko je BiH važna za privredu Srbije.

On je naglasio da postoji značajan prostor za unapređenje spoljnotrgovinske razmene, koja iznosi približno 1,2 milijarde evra, kao i za povećanje obima međusobnih investicija.

Prema njegovim rečima, prioritetne oblasti za unapređenje ekonomske saradnje jesu saobraćaj, poljoprivreda, prehrambena, hemijska i farmaceutska industrija, energetika, prekogranična saradnja i zaštita životne sredine.

Ljajić je najavio da će do juna biti potpisano nekoliko važnih sporazuma, među kojima i Memorandum o zajedničkom nastupu Srbije i BiH na trećim tržištima.

Šarović je naglasio da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera BiH, i ocenio da potencijali saradnje nisu iskorišćeni u dovoljnoj meri.

On je uputio poziv Ljajiću da poseti Bosnu i Hercegovinu polovinom godine, kada bi trebalo da bude organizovan veliki biznis forum koji bi okupio privrednike dveju zemalja.

Šarović je najavio i potpisivanje protokola o međusobnom priznavanju dokumenata u oblasti vode i dijetetskih proizvoda, što će pojednostaviti procedure na graničnim prelazima i olakšati poslovanje.