Велики потенцијал за унапређење економске сарадње Србије и БиХ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић потписали су данас Протокол о економској сарадњи, чији је циљ јачање спољнотрговинске размене и повећање обима узајамних инвестиција.

Протокол је потписан након завршетка прве седнице Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и БиХ, чији су копредседници Љајић и Шаровић.

Љајић је након потписивања овог документа истакао да је БиХ треће извозно тржиште Србије и пети спољнотрговински партнер наше земље, што показује колико је БиХ важна за привреду Србије.

Он је нагласио да постоји значајан простор за унапређење спољнотрговинске размене, која износи приближно 1,2 милијарде евра, као и за повећање обима међусобних инвестиција.

Према његовим речима, приоритетне области за унапређење економске сарадње јесу саобраћај, пољопривреда, прехрамбена, хемијска и фармацеутска индустрија, енергетика, прекогранична сарадња и заштита животне средине.

Љајић је најавио да ће до јуна бити потписано неколико важних споразума, међу којима и Меморандум о заједничком наступу Србије и БиХ на трећим тржиштима.

Шаровић је нагласио да је Србија један од најважнијих трговинских партнера БиХ, и оценио да потенцијали сарадње нису искоришћени у довољној мери.

Он је упутио позив Љајићу да посети Босну и Херцеговину половином године, када би требало да буде организован велики бизнис форум који би окупио привреднике двеју земаља.

Шаровић је најавио и потписивање протокола о међусобном признавању докумената у области воде и дијететских производа, што ће поједноставити процедуре на граничним прелазима и олакшати пословање.