Уз јачи тржишни надзор више домаћих производа на тржишту ЕУ

Јачање система тржишног надзора прехрамбених и непрехрамбених производа, повећаће безбедност производа из Србије и обезбедиће њихов већи приступ на тржиште Европске уније, рекла је данас Татјана Матић, државни секретар у министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација на отварању годишњег Самита о тржишном надзору.

„Како нови систем буде увођен, тако ће и Србија постепено имати све бољи приступ тржишту ЕУ. То једна од најкориснијих ствари за српску привреду. Кључни задатак надлежних органа у овом систему је успостављање ефикасног тржишног надзора којим се постиже да производи испуњавају прописане захтеве уз минимално оптерећење привреде“, изјавила је Матић на Самиту који су организовали Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и ЕУ пројекат „Јачање система тржишног надзора у Србији за непрехрамбене и прехрамбене производе–МСС“. Она је нагласила да имплементација ЕУ праксе захтева нови приступ у спровођењу активности тржишног надзора на начин који доприноси поштеној конкуренцији на тржишту, заштити потрошача И заштити других аспеката јавног интереса.
Ендрју Фостер, оперативни и политички директор у Институту за трговинске стандарде, пренео је да је увођење новог ЕУ система тржишног надзора заначајно допринело безбедности потрошача у Великој Британији, али је истовремено говорио и о његовим изазовима. Како је објаснио шеф одељења за пројекте у Делегацији ЕУ Хозе Гомез, у систему ЕУ сами привредни субјекти, а не регулаторна тела тржишног надзора, морају да преузму одговорност за безбедност својих производа, и усаглашавање са ЦЕ ознаком која се користи у ЕУ. То значи да, да би систем успео, морају да га разумеју и инспектори и привредни субјекти, а ЦЕ ознака да буде препознатљива међу потрошачима.
Детаљнија дискусија водила се око напретка и изазова са којим се Србија суочава. Помоћник министра Лидија Стојановић и виши саветник Вера Деспотовић из Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација тесно сарађују са тимом домаћих и страних стручњака кроз пројекат “Јачање система тржишног надзора у Србији за непрехрамбене i прехрамбене производе” који финансира ЕУ. Ми тренутно радимо на процесу преношења ЕУ законодавства којим се регулишу минимални безбедносни захтеви за бројне приоритетне производе попут играчака и козметике, како би Србија наставила да напредује ка потпуном усаглашавању са законодавством ЕУ о безбедности производа, изјавила је помоћник министра и главни тржишни инспектор Лидија Стојановић. Кроз пројекат је до сада обучено више од 100 тржишних инспектора, а биће уведен и нов управљачки информациони систем. Учесници самита информисани су и о серији обука која ће уследити како би инспектори добили подршку у преласку на нови ЕУ приступ тржишног надзора.
Годишњем Самиту о тржишном надзору присуствовало је више од 100 представника пословне заједнице и државних институција.