Uskoro potpisivanje deklaracije sa velikim trgovcima

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da bi do kraja godine sa velikim trgovinskim lanacima, trebalo da bude potpisana Deklaracija o principima, vrednostima i načinima društveno odgovornog poslovanja posle čega bi usledilo i formiranje „socijalne korpe“.

„Na taj način bi se izašlo u susret zahtevima potrošača u cilju obezbeđivanja što pristupačnijih cena i kvaliteta usluge u vreme krize. To nije nikakva naredba i formalna obaveza, ali jesu načela oko kojih postoji konsenzus svih velikih trgovinskih lanaca“, kaže ministar Ljajić.
Prema Ljajiću, posle potpisivanja deklaracije sa trgovcima, „krenuće se“ u aktivno formiranje socijalne korpe za najugroženije kategorije stanovništa, a to bi značilo da trgovci i proizvođači iz svog asortimana ponude po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih.

Ljajić je naglasio da će se država truditi da unapređuje tržište i da se bori protiv poskupljenja isključivo tržišnim mehanizmima i da će biti izbegnuto svako administriranje koje su u proteklom periodu kritikovali ne samo trgovci već i Evropska unija.

„Želimo da stvorimo takve tržišne uslove da se cene formiraju slobodno na tržištu, zavisno od ponude i tražnje. Mi ćemo kao država učiniti sve da stvorimo dobar pravni i poslovni ambijent“, poručio je ministar.

Ministar Ljajić je istakao kako će i u uslovima visoke stope inflacije, biti korišteni svi tržišni mehanizmi radi obezbedivanja cenovne i tržišne stabilnosti, a jedna od mera jeste i intervencija iz Robnih rezerevi koje će u narednom periodu biti modernizovane.