Ускоро потписивање декларације са великим трговцима

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић најавио је да би до краја године са великим трговинским ланацима, требало да буде потписана Декларација о принципима, вредностима и начинима друштвено одговорног пословања после чега би уследило и формирање „социјалне корпе“.

„На тај начин би се изашло у сусрет захтевима потрошача у циљу обезбеђивања што приступачнијих цена и квалитета услуге у време кризе. То није никаква наредба и формална обавеза, али јесу начела око којих постоји консензус свих великих трговинских ланаца“, каже министар Љајић.
Према Љајићу, после потписивања декларације са трговцима, „кренуће се“ у активно формирање социјалне корпе за најугроженије категорије становништа, а то би значило да трговци и произвођачи из свог асортимана понуде по један производ по знатно нижој цени од осталих.

Љајић је нагласио да ће се држава трудити да унапређује тржиште и да се бори против поскупљења искључиво тржишним механизмима и да ће бити избегнуто свако администрирање које су у протеклом периоду критиковали не само трговци већ и Европска унија.

„Желимо да створимо такве тржишне услове да се цене формирају слободно на тржишту, зависно од понуде и тражње. Ми ћемо као држава учинити све да створимо добар правни и пословни амбијент“, поручио је министар.

Министар Љајић је истакао како ће и у условима високе стопе инфлације, бити кориштени сви тржишни механизми ради обезбедивања ценовне и тржишне стабилности, а једна од мера јесте и интервенција из Робних резереви које ће у наредном периоду бити модернизоване.